Spørgsmål & svar

Er der stor forskel på prisen for at være medlem af en a-kasse?

  • Nej. Ikke efter A-kasserne.dks opfattelse. Forskellen ligger i administrationsgebyret som a-kasserne opkræver for at administrere dagpenge, efterløn mm.

Er kontingentet fradragsberettiget?

  • Ja. Hele dit kontingent er fradragsberettiget. Det gælder også, hvis du betaler til et forbund, efterlønsbidrag og økonomisikring.

Hvem kan blive medlem af en a-kasse?

  • Som udgangspunkt kan du som lønmodtager, selvstændig eller nyuddannet blive medlem. Ikke alle a-kasser optager alle, og mange er specialiseret i en bestemt retning (fx malere, ingeniører osv.), så tjek om du er medlemsberettiget. Som nyuddannet skal din uddannelse have været en længerevarende uddannelse (min. 18 måneder). Derudover skal man for at blive medlem have bopæl og ophold i Danmark og være mellem 18-63 år. Din ret til dagpenge opnås efter et års medlemskab, som nyuddannet dog allerede en måned efter endt uddannelse.

Hvorfor kan jeg ikke tilmelde mig online hos alle a-kasser?

  • Alle a-kasser kan gøre det muligt at ansøge online via A-kasserne.dk. Hjemmesiden drives som gratis tjeneste, hvilket er muligt ved at a-kasserne betaler for ”Bliv medlem”-knappen. Såfremt din a-kasse endnu ikke har en online knap på A-kasserne.dk, så kan du besøge deres hjemmeside, hvor de fleste har online ansøgningsmulighed.

Hvornår kan jeg få udbetalt dagpenge?

  • Såfremt du er medlem af en a-kasse, og har været det i min. et år, så har du ret til dagpenge, hvis du bliver afskediget. Såfremt du selv siger op er der oftest 5 ugers karantæne, der skal overstås før du er dagpengeberettiget. Som nyuddannet kan du efter 5 uger få dagpenge selvom du ikke har været medlem i et helt år endnu. Derudover kræves der, at du er til rådighed for arbejdsmarkedet og aktivt jobsøgende.

Kan man blive medlem som studerende eller nyuddannet?

  • Ja – både som studerende (ofte til fordelagtig pris) og som nyuddannet. Allerede en måned efter, at du har færdiggjort din uddannelse er du dagpengeberettiget.

Kan man dobbelt sikre sig?

  • Ja. Ikke ved at blive medlem af to a-kasser, men ofte tilbyder a-kasserne en tillægsforsikring – ofte kaldet økonomisikring eller noget lignende. Såfremt du tegner denne tillægsforsikring, der er fradragsberettiget, så kan du sikre dig yderligere ifm arbejdsløshed, således at du får en højere økonomisk kompensation.

Kan man skifte a-kasse?

  • Ja. Find a-kassen du ønsker at skifte til her på siden. Tryk ”Bliv medlem nu” – ofte vil du her kunne afkrydse, at du ønsker at skifte. Den nye a-kasse tager sig så af opsigelsen af den gamle a-kasse, så du slipper for det.

Skal jeg skrive fire jobansøgninger om ugen?

  • Svaret ændrer sig hele tiden, så nak med din akasse eller jofformidlingen. Det er ikke længere påkrævet at søge fire stillinger om ugen. Du skal være aktivt jobsøgende og a-kassen kan forlange at se kopier af dine ansøgninger, men fokus er nu tilbage på sporet, således at det drejer sig om at finde dig et job som modsvarer dine kvalifikationer.

Skal jeg være medlem af fagforeningen, hvis der er en tilknyttet?

  • Nej. Nogle a-kasser arbejder dog aktivt på, at du skal melde dig ind i fagforeningen også. Flere a-kasser koncentrerer sig udelukkende om de basale dagpenge services, og såfremt du ønsker yderligere medlemsfordele som fx karriererådgivning, så kræver det et medlemskab af fagforeningen også.